بعد از اعمال تعرفههای سنگین روی واردات محصولات چینی توسط دولت آمریکا، اپل به دنبال گسترش خط تولید آیفون در برزیل است، اپل میخواهد با این کار تعرفههای اعمال شده را دور بزند و از افزایش هزینه واردات محصولات اپل جلوگیری کند. با این تغییر احتمالا برخی از مدلهای آیفون به زودی بجای چین در خاک برزیل ساخته و به بازار آمریکا صادر میشوند. جزئیات بیشتر را در شهر سخت افزار بخوانید.
برزیل؛ راه فرار اپل از فشار تعرفهها
با توجه به خبر منتشر شده توسط 9to5mac و به گزارش مجله برزیلی Exame، اپل در حال بررسی ساخت تعداد بیشتر آیفون در برزیل است. این شرکت از سال 2011 با همکاری فاکس کان (یک شرکت تایوانی) یک کارخانه در سائوپائولو دارد، اما تا به حال فقط مدلهای سادهتر آیفون برای بازارهای محلی در این شهر مونتاژ میشد و حالا قرار است این خط تولید گسترش پیدا کند و مدلهای بیشتری در آنجا ساخته شود.
چرا برزیل؟
به نظر میرسد که اپل از سال قبل در حال کار کردن روی این ایده است و ماشین آلات و تجهیزات تولیدش را در برزیل آپدیت کرده است. سازمان تنظیم ارتباطات برزیل (Anatel) هم به تازگی به اپل و فاکس کان اجازه داده که تولید آیفون 16 را در این کشور شروع کنند. پیش از این البته آیفون 13، 14 و 15 در برزیل تولید شده بودند. در صورتی که تولید آیفون به برزیل منتقل شود، آیفونهای برزیلی هم برای خود برزیل و هم برای صادرات به آمریکا استفاده خواهند شد که مالیات بسیار کمتری برای اپل خواهد داشت.
تفاوت تعرفهها در چین و برزیل
دولت آمریکا قرار است 34 درصد تعرفه جدید به کالاهای چین اضافه کند، این تعرفه برای هند که یکی دیگر از مکانهای تولید آیفون است حدود 26 درصد خواهد بود. اما برزیل تنها 10 درصد تعرفه دارد و برای اپل برزیل یک گزینه طلایی خواهد بود.
اگر اپل بتواند تولیدش را در برزیل بالا ببرد، هم از تعرفههای سنگین آمریکا در امان است و هم میتواند آیفون را با قیمت بهتری در بازار برزیل به فروش برساند تا وابستگی خودش را به چین کمتر کند.
کاهش هزینه برای اپل، اما افزایش فشار بر زنجیره جهانی تأمین
ظاهرا انتقال بخشی از تولید آیفون به برزیل یک راه حل هوشمندانه برای کاهش مالیات و هزینههاست، اما این تصمیم پیامدهای بزرگتری در سطح جهانی خواهد داشت. به زبان سادهتر تغییر محل تولید به کشوری مانند برزیل که ظرفیت صنعتی محدودی دارد، فشار بیشتری بر زنجیره تامین جهانی وارد میکند و میتواند زمان تولید، هزینه لجستیک و پیچیدگی فرآیند مونتاژ را افزایش دهد.
از سمت دیگر کشورهایی مانند چین و هند که بخش بزرگی از تولیدات اپل را در دست دارند، با کاهش سفارشها مواجه میشوند که این موضوع هم میتواند تنشهای جدیدی در روابط تجاری اپل با این کشورها ایجاد کند.
بازار سهام هم واکنش نشان داد
بعد از اعلام تعرفههای جدید واکنش بازار سرمایه هم بسیار شدید بود و ارزش سهام اپل بیش از 10 درصد سقوط کرد و در مجموع بیش از 300 میلیارد دلار ارزش بازار این شرکت کاهش یافته است. این افت سنگین فقط برای اپل نبود و شرکتهای دیگری مانند انویدیا هم با کاهش ارزش سهام مواجه شدهاند. در طرف دیگر این وضعیت، نینتیندو را هم به تعویق پیش فروش سوییچ 2 وادار کرده و میتوان انتظار داشت که شرکتهای دیگر هم به دنبال راهی برای فرار از پیامدهای اقتصادی تعرفهها باشند.