۲۲:۵۱ – ۰۴ مرداد ۱۴۰۴
باشگاه خبرنگاران جوان؛ حمید جنیدیمقدم – حسین سیمایی صراف، وزیر علوم، در گفتوگوی ویژه خبری اظهار داشت: وزارت علوم ارزیابیهای گوناگونی درباره برگزاری آزمون سراسری انجام داده است. این آزمون با حضور بیش از ۸۲۲ هزار نفر بهطور کامل و سالم برگزار شد.
وی بیان کرد که وزارت علوم برنامههای متنوعی را پیشبینی کرده تا در صورت بروز خطای احتمالی دشمن، روند آموزش متوقف نشود. آزمایشگاهها و ساختمانها آسیب ندیدهاند، هرچند برخی استادان را از دست دادهایم. دوره کارشناسی باید به سه سال کاهش یابد تا دانشجویان بتوانند بلافاصله وارد بازار کار شوند.
سیمایی صراف افزود: میتوان به جای پایاننامه کارشناسی ارشد، تحقیق یا مقاله جایگزین کرد. سوال این است که چرا دانشجو باید اساتیدی که ما انتخاب میکنیم را برگزیند؟ پایاننامههای ارشد بسیار متفاوت شدهاند.
سیمایی صراف همچنین گفت: رهبری همواره در هدایت علم و فناوری پیشرو بوده است و موضوعاتی مانند مرجعیت علمی را پیگیری میکنند. مقام معظم رهبری نسبت به هوش مصنوعی تذکرات لازم را به مدیران علم و فناوری دادهاند.
وی تأکید کرد که برنامه هفتم تدوین و بهتدریج در حال اجرا است. میل به مرجعیت علمی نیز از جمله برنامههای در دست اجرا است و معتقدم با سیاستهای گذشته میتوان برنامهها را به صورت جدی و دقیق اجرا کرد، که در این راستا کارگروه شتاب علمی تشکیل شده است.
وزیر علوم ادامه داد: دانشگاهها باید انعطافپذیر باشند و در رشتههای نوظهوری مانند هوش مصنوعی توجه بیشتری صورت گیرد. در حال حاضر بیش از ۱۶۰۰ مولفه درسی در وزارت علوم تعریف شده است.
او افزود: آمار فرصتهای مطالعاتی حدود ۱۰۰ نفر است که رقم کمی است. هزینه فرصتهای مطالعاتی برای دانشجو و استاد تأمین نمیشود و برای ایجاد حوزههای جدید نیازمند اعطای بورس به دانشجویان خارج از کشور هستیم. در سالهای گذشته سالانه حدود ۲۰۰۰ نفر فرصت مطالعاتی داشتهاند.
سیمایی صراف تأکید کرد: استفاده از فناوریهای نوین مانند هوش مصنوعی میتواند مدت دورههای تحصیلی را کاهش دهد. پایاننامهها در مقطع کارشناسی ارشد باید ماهیت تحقیقی داشته باشند.
وی افزود: یکی از برنامهها، تحول در مدیریت منابع انسانی است بهطوریکه سهمیهها باید مورد بازبینی قرار گیرند. در موضوع عدالت آموزشی هم سهمیهها بازنگری خواهد شد، زیرا برخی سهمیهها توجیهپذیر نیستند.
حسین سیمایی صراف تأکید کرد: یکی از مسایل مهم در مهاجرت نخبگان، مسائل معیشتی است که باید مورد بررسی قرار گیرد. گاهی اقدامات به گونهای بوده که شایستهسالاری تحت تأثیر قرار گرفته است.
وی اضافه کرد: بینالمللیسازی دانشگاهها موضوعی حیاتی است و وزارت علوم برنامهریزی مناسبی در این زمینه انجام داده است.
وزیر علوم گفت: در برخی دانشگاههای منطقه، سرانه هر دانشجو حدود ۲۵ هزار دلار است. در حالی که سهم ما از بودجه عمومی حدود ۳ درصد است که ۲۰ درصد از این بودجه صرف تغذیه دانشجویی شده است، معادل حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان هزینه تغذیه دانشجویی.