منتشر شده در 08 تیر 1404 ساعت 18:18

علی شمخانی که از ترور ناموفق اسرائیل در پنت هاوس کامرانیه خود جان سالم به در برد، در مراسم تشییع شهدای حمله اسرائیل با خودروی لوکس شرکت کرد.
براساس گزارش پایگاه خبری آخرین خودرو، علی شمخانی یکی از چهرههای برجسته سیاسی و امنیتی ایران است که تجربیات مختلفی در نظام جمهوری اسلامی داشته است. سمتهایی مانند دبیر شورای عالی امنیت ملی، دهمین وزیر رفاه، وزیر سپاه پاسداران در دهه ۶۰، عضو حقیقی مجمع تشخیص مصلحت نظام و مشاور سیاسی رهبر جمهوری اسلامی از سوابق او محسوب میشوند.
در بامداد ۲۳ خرداد ۱۴۰۴، هنگامی که رژیم صهیونیستی حملات خود به ایران را آغاز کرد، خانه علی شمخانی در پنت هاوسی در کامرانیه تهران هدف حمله قرار گرفت. این حمله ترور ناموفق بود و پس از طی دوره درمان، روز هفتم تیر ۱۴۰۴ شمخانی در مراسم تشییع شهدای این حادثه شرکت کرد.
خبرگزاری مهر تصویری از شمخانی سوار بر یک خودروی لوکس در این مراسم منتشر کرد. بر اساس بررسیها، خودروی وی فولکس واگن پاسات ۲۰۱۸ است. آیا این موضوع قابل نقد است؟
شمخانی و فولکس واگن پاسات؛ آیا مشکلی دارد؟
در نگاه اول، خیر. واضح است که مسئولان کشورها به دلیل حساسیتهای شغلی، جایگاه اجتماعی و نوع فعالیتهایشان از خودروهای باکیفیت استفاده میکنند. در بسیاری کشورها، خودروهای مسئولان نمادی از سطح توسعهیافتگی آن کشور به شمار میآیند. برخی کشورها سیاستهایی خاص برای خودروهای مسئولان خود دارند و در دورههایی از خودروهای برندهای مشخص بهره میبرند.
اما با توجه به همین نکات، احتمالاً تردد شمخانی با خودروی لوکسی که به دلیل محدودیتهای فعلی اجازه واردات ندارد، مناسب نباشد. خودروهای لوکس در ایران امروز نمادی از توسعهیافتگی محسوب نمیشوند چون بسیاری از مسئولان در مسیر واردات خودروهای با کیفیت سنگ اندازی میکنند. بهتر است مخالفتهای آنها ابتدا از انتخابهای شخصی خودشان آغاز شود و مانند سایر مردم، از خودروهای معمول بازار استفاده کنند.
اما میتوان به موضوع استفاده شمخانی از فولکس واگن پاسات نگاهی متفاوت داشت. در روزهای ابتدایی واردات خودرو و چالشهای پیش رو، برخی واردکنندگان و مسئولان وزارت صمت مشکلات اصلی را به اظهارنظرها و دستورالعملهای شمخانی در شورای عالی امنیت ملی نسبت میدادند. گفته میشد قانون ممنوعیت واردات خودروهای کرهای در آن روزها توسط او پیشنهاد شده است، هرچند سندی برای این موضوع وجود ندارد، ولی بخشنامهای از شورای عالی امنیت ملی مبنی بر ممنوعیت واردات خودروهای کرهای صادر شد.
شاید بهتر باشد مسئولانی مانند شمخانی در شرایط فعلی با شعارهای سادهزیستی همراه شوند و حداقل در اماکن عمومی با خودروهای لوکسی که امکان واردات ندارند، حاضر نشوند. بهترین حالت آن است که بدون شعارهای غیرعملی، زمینه دسترسی عموم مردم به محصولات با کیفیت فراهم شود تا اگر مسئولان نیز با خودروهای لوکس دیده شدند، تناقضی در ذهن مردم ایجاد نشود. ممکن است این فولکس واگن پاسات متعلق به شمخانی نباشد، ولی حضور وی با این خودرو در اجتماع برداشتهای مختلفی به همراه دارد.

فولکس واگن پاسات ۲۰۱۸ یکی از خودروهای وارد شده در دوران برجام و کاهش تحریمها بود. امروزه به علت تشدید تحریمها، محدودیتهای ارزی، ناتوانی در ارتباط مستقیم با اتحادیه اروپا و عدم تامین ارز منظم، محصولات فولکس واگن مانند پاسات امکان عرضه مجدد ندارند. فولکس واگن پاسات ۲۰۱۸ در بازار آزاد با توجه به سلامت فنی و میزان کارکرد، قیمتی بین ۳.۸ تا ۷ میلیارد تومان دارد. در صورت اصلاح قوانین، عرضه پاسات ۲۰۲۵ با قیمت کمتر از ۴ میلیارد تومان امکانپذیر خواهد بود.
در حال حاضر، تنها فولکس واگن ID4 و آی دی یونیکس به عنوان خودروهای تمام برقی با تیراژ محدود وارد ایران میشوند. فولکس واگن تیگوان L نیز صرفاً به عنوان گزینهای برای جانبازان معرفی شده است. سایر مدلهای فولکس واگن مانند گلف جدید، ماگوتان، ساگیتار، پاسات و… مجوز عرضه دریافت نکردهاند. تنها خودروی فولکس واگن بنزینی صفر کیلومتر موجود در بازار ایران، تیراک است که آن هم با تیراژ محدود وارد میشود.