۱۱:۴۳ – ۱۵ خرداد ۱۴۰۴
باشگاه خبرنگاران جوان ـ سعید نظری هاشمی اعلام کرد: ذبح سنتی دام و تماس با خون، ترشحات و لاشه دام آلوده هنگام ذبح، یکی از دلایل اصلی ابتلاء به بیماریهای قابل انتقال از حیوان به انسان به ویژه تب خونریزی دهنده کریمه کنگو است.
وی افزود: متأسفانه هنوز هم برخی افراد در نقاط مختلف کشور به خرید دام زنده از مراکز غیرمجاز و ذبح سنتی دام اقدام میکنند که این امر آنها را در معرض خطر این بیماری قرار میدهد.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اشاره کرد که بیماری تب کریمه کنگو در فصول گرم سال بیشتر شیوع دارد و افزود: ذبح کنندگان، قصابان، کارگران کشتارگاهها، دامداران، چوپانان، دامپزشکان و زنان خانهدار با تماس با دام تازه ذبح شده یا گوشت آلوده در خطر ابتلاء به این بیماری هستند و باید نکات بهداشتی و ایمنی را رعایت کنند.
وی تأکید کرد که ظاهر دام نمیتواند نشانه سلامت آن باشد و به شهروندان توصیه کرد برای حفظ سلامت خود و دیگران از ذبح دام در منازل و معابر عمومی خودداری کنند و دام مورد نیاز خود را از مراکز عرضه بهداشتی دام خریداری و در کشتارگاههای تحت نظارت اداره دامپزشکی ذبح نمایند.
هاشمی نظری به ذبح کنندگان توصیه کرد حتماً از وسایل حفاظتی مانند دستکش، چکمه و لباس مناسب استفاده کنند و پس از ذبح ابزارهای خود را ضدعفونی نمایند. همچنین تاکید کرد که خونابههای ناشی از ذبح نباید در محیط رها شود و باید به صورت بهداشتی دفع گردد.
وی یادآور شد که ویروس بیماری تب کریمه کنگو در دمای منفی ۲۰ درجه سانتیگراد تا یک سال زنده میماند و تاکید کرد که گوشت دام تازه ذبح شده نباید بلافاصله پس از ذبح داخل فریزر گذاشته شود.
هاشمی نظری افزود، گوشت و احشای دام تازه ذبح شده باید حداقل ۲۴ ساعت در یخچال با دمای ۴ درجه سانتیگراد نگهداری شود تا با فرآیند اسیدی شدن، ویروس احتمالی موجود در گوشت از بین برود.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به زنان خانهدار توصیه کرد گوشت مورد نیاز خود را از مراکز معتبر و تایید شده دامپزشکی تهیه کنند و هنگام شستشو و خرد کردن گوشت حتماً از دستکش استفاده نمایند.
وی هشدار داد که برای پیشگیری از این بیماری از مصرف جگر تازه و گوشت تازه به صورت خام یا نیمپز خودداری شود.
معاون بهداشت دانشگاه گفت انتقال بیماری از طریق کنههایی که بر روی بدن دامهای آلوده مانند گاو، گوسفند و بز زندگی میکنند نیز امکانپذیر است و به افراد توصیه کرد حتیالامکان از تماس با دام پرهیز کرده و در صورت دیدن کنه، از له کردن آن با دست خودداری نمایند.
هاشمی نظری تماس غیرایمن با خون و ترشحات بیماران مبتلا به تب کریمه کنگو را نیز از راههای انتقال بیماری برشمرد و به کادر بهداشت و درمان و مراقبان بیماران هشدار داد که برای پیشگیری هنگام مواجهه با بیماران آلوده باید از تماس مستقیم با خون و ترشحات خودداری کرده و نکات ایمنی و بهداشتی را رعایت کنند.
وی نشانههای اولیه تب کریمه کنگو را تب، سردرد شدید، لرز، درد عضلانی و علائم گوارشی مانند تهوع و استفراغ دانست که ناگهانی بروز میکنند.
او گفت در صورت عدم مراجعه به پزشک، حال بیمار رو به وخامت میرود و خونریزی در نقاط مختلف بدن ظاهر میشود.
هاشمی نظری با تاکید بر ضرورت مراجعه سریع به مراکز درمانی، گفت کسانی که در دو هفته اخیر در مناطق روستایی بودهاند یا با لاشه و ترشحات دام تازه ذبح شده تماس داشتهاند یا گزش کنه داشتهاند و علائم ذکر شده را مشاهده کردند باید سریعاً به مراکز درمانی مراجعه کنند تا از نظر بیماری تب کریمه کنگو بررسی و درمان شوند.
منبع: مهر