بازار بین بانکی چیست؟
بازار بین بانکی بازاری است که به منظور انجام مبادلات مالی میان بانکها و سایر مؤسسات اعتباری و همچنین اجرای سیاستهای پولی توسط بانک مرکزی ایجاد شده است. این بازار دارای عمق زیادی بوده و حجم معاملات بالایی دارد و برای کاهش برداشتهای اضافی بانکها، کم کردن استقراض بانکها از بانک مرکزی، مدیریت بهینه نقدینگی بانکها، تعدیل نقدینگی کشور، کنترل تورم و ایجاد رشد اقتصادی طراحی شده است.
کاربرد بازار بین بانکی
بازار بین بانکی دو کاربرد اصلی دارد؛ نخست یاری به بانک مرکزی در اجرای سیاستهای پولی و دوم تامین مالی بانکها و مؤسسات اعتباری و مالی از طریق مبادلات با یکدیگر است. بانک مرکزی با تغییر نرخ سود در این بازار، بر آن نظارت کرده و اهداف خود را دنبال میکند.
حجم معاملات در این بازار بسیار زیاد است و تاثیر چشمگیری بر نرخ سود دارد. نرخ سود اعلامشده هفتگی توسط بانک مرکزی بر اساس میانگین موزون معاملات روزانه این بازار به دست میآید.
بازار بین بانکی در ایران از تیرماه ۱۳۸۷ به طور رسمی آغاز به کار کرد. نظارت کامل و تعیین نرخ سود این بازار بر عهده بانک مرکزی بوده و این بانک در پایان هر هفته (پنجشنبهها) نرخ بهره بین بانکی را به صورت رسمی اعلام مینماید.
نگاهی به بازار بین بانکی در سال جاری
نرخ بهره بین بانکی در ابتدای سال جاری و در اولین هفته فروردین ماه ۲۳.۹۶ درصد بود و در پایان هفته دوم فروردین با کاهش ۰.۰۱ درصد به ۲۳.۹۵ درصد رسید و در پایان هفته سوم بدون تغییر در همان محدوده ثابت ماند.
در آخرین هفته فروردین ماه، نرخ این بازار با افزایش ۰.۰۱ درصد به ۲۳.۹۶ درصد رسید و یک هفته پس از آن، در سوم اردیبهشت ماه، با جهش ۰.۰۲ درصدی وارد محدوده ۲۳.۹۸ درصد شد. با این حال، طی سه هفته پس از آن هر هفته ۰.۰۱ درصد کاهش یافته و در مجموع کاهش ۰.۰۳ درصدی را تجربه کرد و در روز چهارشنبه ۳۱ اردیبهشت ماه به ۲۳.۹۵ درصد رسید. این نرخ در پایان هفته اول خردادماه با افزایش ۰.۰۲ درصدی به ۲۳.۹۷ درصد ارتقاء یافت.